Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matjes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jesteś ?
Podziękował: 85 razy

Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4

Post autor: matjes »

Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4. Oblicz pole równoległoboku wiedząc, że jego obwód wynosi 30.
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Wysokości równoległoboku mają długości 2 i 4

Post autor: andkom »

Oznaczmy pole jako S, a długości boków równoległoboku jako a i b.
Wiemy, że
2a=S=4b,
zatem a=2b.
Wiemy też, że 2a+2b=30,
czyli 4b+2b=30, a stąd b=5 oraz a=2b=10.
Zatem szukane pole
S=2a=20.
ODPOWIEDZ