Czworokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 13 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Oblicz miary kątów dowolnego czworokąta wpisanego w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ R=5\sqrt{2}}\), wiedząc ponadto, że jedna z przekątnych tego czworokąta ma długość 10, zaś iloczyn sinusów wszystkich jego kątów wewnętrznych równa się \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\).
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, o 09:49 przez JustaK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
\(\displaystyle{ \alpha + \gamma = \beta + \delta = 180^\circ}\)
wskazówka:
z tw. sinusów dla trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{\sin }=2R}\)
wskazówka:
z tw. sinusów dla trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ \frac{|BD|}{\sin }=2R}\)