Wyznacz dokładną wartość sin15°

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Wyznacz dokładną wartość sin15°

Post autor: Marta99 »

zad.1
Wyznacz dokładną wartość \(\displaystyle{ sin15°}\), posługując się trójkątem, którego kąty mają miary \(\displaystyle{ 45°,\ 120°, \ 15°.}\)

Zad2
w trójkącie \(\displaystyle{ a:b:c=4:5:6}\). Wykaż że \(\displaystyle{ \cos\beta=\cos^2\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, o 09:40 przez Marta99, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ