Czy równoległobok, którego jeden z boków ma długość \(\displaystyle{ 13cm}\), a przekątne mają długości \(\displaystyle{ 10cm}\) i \(\displaystyle{ 24cm}\), jest rombem?
Wiem, że jest, ale jak to sprawdzić?
Czy równoległobok jest rombem?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Czy równoległobok jest rombem?
Przekątne dzielą się na połowy. Jeśli przecinają się pod kątem prostym to jest to romb:
\(\displaystyle{ 5^2 + 12^2 = 25 + 144 = 169 = 13^2}\)
Czyli jest to romb.
\(\displaystyle{ 5^2 + 12^2 = 25 + 144 = 169 = 13^2}\)
Czyli jest to romb.