Oblicz boki równoległoboku, mając obwód i stosunek wysokości

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Goddy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 lut 2008, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Oblicz boki równoległoboku, mając obwód i stosunek wysokości

Post autor: Goddy »

Obwód równoległoboku wynosi 96 cm, a stosunek długości wysokości równoległoboku jest równy 5:7.
Oblicz długości boków równloległoboku.
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

Oblicz boki równoległoboku, mając obwód i stosunek wysokości

Post autor: snm »

Oznaczmy boki jako a i b. Mamy
\(\displaystyle{ 2a+2b=98\\a+b=48\\a=48-b}\)
Z drugiej strony, jeśli na a opada mniejsza wysokość, mamy \(\displaystyle{ 5a=7b}\). Podstawiając poprzednie równanie pod a mamy
\(\displaystyle{ 5(48-b)=7b\\
240=12b\\
b=20\\
a=28}\)
ODPOWIEDZ