jaki jest wzór na pole pięciokata ?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
jaki jest wzór na pole pięciokata ?
W domyśle podaje wzór na pole pięciokąta foremnego. \(\displaystyle{ a}\) - bok, \(\displaystyle{ s}\) - pole.
\(\displaystyle{ s=\frac{\sqrt{25+10\sqrt{5}}}{4}\cdot a^2}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ s=\frac{\sqrt{25+10\sqrt{5}}}{4}\cdot a^2}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki