Czy ktos wie jak rozwiązać to zadanie??
Skrawek ma kształt trójkąta o bokach 20 m, 16m, i 18 m. Na środku, w równej odległości od wierzchołka trójkąta, planuje sie wybudowanie fontanny w ksztacie koła o promieniu 2 metrów.
Oblicz odległośc środka fontanny od wierzchołka trójkata. Ile razy promień fontanny jest
mniejszy od promienia okręgu wpisanego w trójkąt będoący skwarem? Wynik podaj z dokładnością do 0,1.
Koło wpisane w trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Koło wpisane w trójkąt
w dowolnym trojkacie mamy:
ten promien jest od wierzcholka do srodka trojkata
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\)
a pole czyli P obliczysz z herona
[ Dodano: 12 Marca 2008, 19:14 ]
a wzor na promien okregu wpisanego w dowolny trojkat:
\(\displaystyle{ r= \frac{P}{p}}\)
ten promien jest od wierzcholka do srodka trojkata
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\)
a pole czyli P obliczysz z herona
[ Dodano: 12 Marca 2008, 19:14 ]
a wzor na promien okregu wpisanego w dowolny trojkat:
\(\displaystyle{ r= \frac{P}{p}}\)