pola trójkąta ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
młody88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 12 mar 2008, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 2 razy

pola trójkąta ABC

Post autor: młody88 »

W trójkącie równoramiennym podstawa AB ma długość 8 cm. Promień okręgu, stycznego w punktach A i B do prostych zawierających ramiona AC i BC trójkąta, ma długość 5 cm. Oblicz pole trójkąta ABC.

podstawa jest cięciwą niestety rysunku nie potrafię wstawić

dzięki za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, o 14:48 przez młody88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

pola trójkąta ABC

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (h+3)^2=5^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=4^2+h^2}\)
młody88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 12 mar 2008, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 2 razy

pola trójkąta ABC

Post autor: młody88 »

a skąd taka koncepcja??

[ Dodano: 12 Marca 2008, 13:37 ]
nie chodzi mi o samo rozwiązanie ale również o delikatne wprowadzenie w temat z góry dzięki
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

pola trójkąta ABC

Post autor: mol_ksiazkowy »

bo AC i BC to sa styczne do tego okregu, punkt X to srodek AB, zas O to jest srodkiem okregu, no i AX=4 a,,,XO=3, a dalej to juz dwa razy uzylem tw Pitagorasa, do trojkatow OAC i AXC,
ODPOWIEDZ