Podstawy trapezu mają dł 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej podstawie jest równa \(\displaystyle{ 90^{0}}\). Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
Proszę o pomoc
długość odcinka łączącego środki podstaw trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
długość odcinka łączącego środki podstaw trapezu
moze troche przekombinowalem ale niewiadomo nigdy^^
\(\displaystyle{ \begin{cases} + \beta=90^{o} \\ x+y=4 \\ tg = \frac{H}{x} \\ tg \beta= \frac{H}{y} \end{cases}}\)
to chyba wiadomo skad;]
\(\displaystyle{ y=4-x\\tg \beta=tg(90^{o}- )=ctg \beta}\)
podstawiajac wychodzi cos takiego:
\(\displaystyle{ sin x=4-x\\sin = \frac{4}{x}-1}\) ale niewiem co dalej
\(\displaystyle{ \begin{cases} + \beta=90^{o} \\ x+y=4 \\ tg = \frac{H}{x} \\ tg \beta= \frac{H}{y} \end{cases}}\)
to chyba wiadomo skad;]
\(\displaystyle{ y=4-x\\tg \beta=tg(90^{o}- )=ctg \beta}\)
podstawiajac wychodzi cos takiego:
\(\displaystyle{ sin x=4-x\\sin = \frac{4}{x}-1}\) ale niewiem co dalej