Kiełbasa #80, trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alkamid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 maja 2006, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Kiełbasa #80, trapez

Post autor: alkamid »

W trapezie ABCD boki nierównoległe AD i BC zawierają się w prostych prostopadłych. Oblicz pole trapezu, mając dane \(\displaystyle{ |AD| = a}\) oraz \(\displaystyle{ \angle ABC = \angle DAC = }\).

Znalazłem temat z tym zadaniem: https://matematyka.pl/60243.htm , niestety nie ma tam poprawnego rozwiązania.
Hallena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Oz
Pomógł: 51 razy

Kiełbasa #80, trapez

Post autor: Hallena »

AU
AU
e098511620c83dfcmed.jpg (29.65 KiB) Przejrzano 34 razy

\(\displaystyle{ \frac{a+x}{y}=ctg\alpha}\)

\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=tg\alpha}\)

\(\displaystyle{ \frac{a+x}{b}=sin\alpha}\)
ODPOWIEDZ