Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
Czy przez drzwi o szerokości 70cm i wysokości 2m można przenieść lustro w kształcie koło o promieniu 106cm?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
\(\displaystyle{ d=\sqrt{0,7^2+2^2}=\sqrt{4,49} \approx 2,11896...}\)
co oznacza, że nie da rady przenieść tego lustra bo \(\displaystyle{ 2 \cdot 1,06=2,12>d}\)
co oznacza, że nie da rady przenieść tego lustra bo \(\displaystyle{ 2 \cdot 1,06=2,12>d}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
albo przenosisz lustro jako kolo na 1) placka(pionowo) znaczy przodem albo 2)poziomo albo ukosnie srednica
widac ze pion i poziom sie nie mieszcza wiec zostaje srednica przeniesc a jak ukosnie przenosisz musisz przeniesc przez srednice drzwi
srednica drzwi: 211,89 czyli nie przeniesiesz bo srednica lustra to \(\displaystyle{ 2 1,06=2,12}\)
widac ze pion i poziom sie nie mieszcza wiec zostaje srednica przeniesc a jak ukosnie przenosisz musisz przeniesc przez srednice drzwi
srednica drzwi: 211,89 czyli nie przeniesiesz bo srednica lustra to \(\displaystyle{ 2 1,06=2,12}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, o 21:02 przez arpa007, łącznie zmieniany 1 raz.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
srednica lustra to \(\displaystyle{ 2r = 212 cm = 2.12 m}\), przekątna drzwi to \(\displaystyle{ \sqrt{(0.7)^2 + 2^2}\approx 2.119 m < 2,12 m}\) więc nie da się
arpa007, nie da się, skoro średnica lustra jest większa niż przekątna drzwi
arpa007, nie da się, skoro średnica lustra jest większa niż przekątna drzwi
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
dzięki koksy , nie wiem z kąd wy umiecie tą matematyke
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Czy można przenieść lustro o r=106cm jeżeli drzwi 2mx70cm
a tak wracając to pomórzcie mi w zadaniu niżej , z góry thx