Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 20:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-wa
Pole trójkąta
Jeden z boków w trójkącie prostokątnym ma długość 5cm. Oblicz pole trójkąta, jeśli suma długości pozostałych boków jest równa 7.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Pole trójkąta
rozpatrywac bedziemy 2 przypadki 5 jest przeciwprostokatna i 5 jest przyprostokatna.
ale:
latwo zauwazyc ze 7=4+3 a wiec jest to trojkat pitagorejski o bokach 3,4,5 gdzie 5 jest przeciwprostokatna
przyprostokatne to 3 i 4 wiec
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 4\cdot 3=6}\)
ale:
latwo zauwazyc ze 7=4+3 a wiec jest to trojkat pitagorejski o bokach 3,4,5 gdzie 5 jest przeciwprostokatna
przyprostokatne to 3 i 4 wiec
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 4\cdot 3=6}\)