W kwadracie o boku długości 10cm zaznaczono wszystkie punkty takie, że odległość każdego z nich od jednego z boków jest równa 2cm, a od innego 4cm. Połączono je kolejno, otrzymując wielokąt wypukły. Oblicz pole tego wielokąta?
Zapomnij o ozdobnikach na końcu nazwy wątku.
Dobieraj odpowiednio działy. Poświęć chwilę i zapoznaj się z działami na fourum.
Szemek
pole wielokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
pole wielokąta
figura ta bedzie osmiokat
Pole obliczymy dzielac ten osmiokat na trojkaty i kwadraty.
Musisz to sobie jakos narysowac, podam ci wspolrzedne
os OX to dolna podstawa kwadratu os OY to lewy bok kwadratu:
(2;4) (2;6) (4;2) (6;2) (8;4) (8;6) (6;8) (4;8)
\(\displaystyle{ P=4 P_{troj}+5 P_{kwad}=4 \frac{1}{2} 2 2+5 2^2=28}\)
lub policz sobie kratki tez wyjdzie
Pole obliczymy dzielac ten osmiokat na trojkaty i kwadraty.
Musisz to sobie jakos narysowac, podam ci wspolrzedne
os OX to dolna podstawa kwadratu os OY to lewy bok kwadratu:
(2;4) (2;6) (4;2) (6;2) (8;4) (8;6) (6;8) (4;8)
\(\displaystyle{ P=4 P_{troj}+5 P_{kwad}=4 \frac{1}{2} 2 2+5 2^2=28}\)
lub policz sobie kratki tez wyjdzie