Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach 1 i 2. Oblicz długości boków tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
No tak mam tylko to przeciwprostokątną i jak mam obliczyć pozostałe boki ??
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bochnia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ 4+h^{2}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+h^{2}=b^{2}}\)
rownanie z ktorego wyliczasz 3 niewiadome a,b,h.. czyli
"tkrass Wysłany: Wczoraj 19:06 Temat postu:
masz 3 tw pitagorasa, wszystko ładnie wychodzi."
\(\displaystyle{ 4+h^{2}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+h^{2}=b^{2}}\)
rownanie z ktorego wyliczasz 3 niewiadome a,b,h.. czyli
"tkrass Wysłany: Wczoraj 19:06 Temat postu:
masz 3 tw pitagorasa, wszystko ładnie wychodzi."