W rozwartokątnym równoramiennym trójkącie ABC kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 30^o}\) , a promień koła opisanego na tym trójkącie ma długość 12 cm.
Oblicz długość boków tego trójkąta.
Koło opisane na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Koło opisane na trójkącie
\(\displaystyle{ P=2R^2 sin sin \beta sin \gamma}\)
R mamy i katy tez mamy
\(\displaystyle{ P=288 sin 30^{o} sin 30^{o} sin 120^{o}}\)
\(\displaystyle{ P=288 \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=72 \frac{ \sqrt{3}}{2}=36 \sqrt{3} 62,35}\)
R mamy i katy tez mamy
\(\displaystyle{ P=288 sin 30^{o} sin 30^{o} sin 120^{o}}\)
\(\displaystyle{ P=288 \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=72 \frac{ \sqrt{3}}{2}=36 \sqrt{3} 62,35}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2008, o 17:36 przez arpa007, łącznie zmieniany 1 raz.