trojkat i kolo
- wiedzma
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
trojkat i kolo
Bok trojkata rownobocznego jest srednica kola o promieniu dlugosci r. Oblicz pole figury, ktora jest wspolna czescia kola i trojkata.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
trojkat i kolo
wskazówka rysunek pomocniczy
\(\displaystyle{ a=2r}\)
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P_f = 2 \frac{r^2\sqrt{3}}{4} + \frac{1}{6} \pi r^2}\)
\(\displaystyle{ a=2r}\)
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P_f = 2 \frac{r^2\sqrt{3}}{4} + \frac{1}{6} \pi r^2}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2008, o 16:06 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
trojkat i kolo
To zadanie jest z 2 etapu Olimpiady Kuratoryjnej z tego roku .
Szemek jaki jest sens pisania 2*x/4?? Nie chcę mi się myśleć, ale albo bez sensu nie skróciłeś ułamka, albo zapomniałeś nawiasu.
Szemek jaki jest sens pisania 2*x/4?? Nie chcę mi się myśleć, ale albo bez sensu nie skróciłeś ułamka, albo zapomniałeś nawiasu.