Witam mam kilka problemów z roszyfrowaniem co oznacza:
- Długość okręgu (chodzi o obwód ,o średnice czy o coś całkiem innego?)
Drugi problem:
"W rombie przekątne tworzą z jednym z boków kąty, których różnica miar wynosi 36 stopni. Oblicz kąty rombu."
Trzeci problem:
Czy przekątna w rombie jest zarazem odcinkiem należącym do dwusiecznej kąta?
Mam nadzieje że uzyskam w miare szybko odpowiedź. Odrazu przyznam się bez bicia że nie użyłem opcji "szukaj" ,jeżeli tematy z takimi problemami były prosze o link. A tymczasem idę szukać odpowiedzi :]
Kilka pojęć
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Kilka pojęć
1. Długość okręgu to po prostu obwód koła o tym samym promieniu.
2. Oznaczmy kąty rombu przez 2α, 2β, 2α i 2β . Wtedy α-β=36° oraz α+β=90°(bo przekatne przecinają się pod kątem prostym).
3. Tak, obie przekątne są osiami symetrii rombu, więc i dwusiecznymi jego kątów.
2. Oznaczmy kąty rombu przez 2α, 2β, 2α i 2β . Wtedy α-β=36° oraz α+β=90°(bo przekatne przecinają się pod kątem prostym).
3. Tak, obie przekątne są osiami symetrii rombu, więc i dwusiecznymi jego kątów.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Kilka pojęć
1. Długość okręgu to obwód.
2. Korzystamy z układu równań: alfa-beta=36, alfa+beta=90, stąd alfa=63, beta=27.
3. Tak, ponieważ
- przekątne przecinają się pod kątem prostym
- przekątna jest więc wysokością trójkąta równoramiennego
- musi być więc jego dwusieczną c.b.d.u.
2. Korzystamy z układu równań: alfa-beta=36, alfa+beta=90, stąd alfa=63, beta=27.
3. Tak, ponieważ
- przekątne przecinają się pod kątem prostym
- przekątna jest więc wysokością trójkąta równoramiennego
- musi być więc jego dwusieczną c.b.d.u.