witam
mam zrobić dwa zadania z polami trapezu i koła. oto one.
1. Na okręgu o promieniu długości 5cm opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość 7,5cm. Oblicz pole trapezu.
2. Na okręgu o promieniu 3cm opisano trapez, którego kąty przy dłużeszej podstawie mają miary 30 i 60 stopni. Oblicz pole trapezu.
pole trapezu i pole koła
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
pole trapezu i pole koła
zad.1
W czworokącie opisanym na okręgu sumy boków przeciwległych są sobie równe.
to zdjęcie tego trapezu (kliknij na nie to zobaczysz je w pełnym rozmiarze)
[ Dodano: 7 Marca 2008, 19:10 ]
\(\displaystyle{ d ^{2}=x ^{2}+4r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2}=x ^{2}+100}\)
\(\displaystyle{ d=2c+x-2r}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} =(x+5) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2}=x ^{2}+10x+25}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+10x+25=x ^{2}+100}\)
\(\displaystyle{ x=7,5}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} (a+c)h}\)
\(\displaystyle{ P=(2c+x)r}\)
podstawiasz dane i gotowe
[ Dodano: 7 Marca 2008, 19:56 ]
całe zadanie 2 na zdjęciu
[ Dodano: 7 Marca 2008, 20:39 ]
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b2793d5cfe9ab2cf][/url]
W czworokącie opisanym na okręgu sumy boków przeciwległych są sobie równe.
to zdjęcie tego trapezu (kliknij na nie to zobaczysz je w pełnym rozmiarze)
[ Dodano: 7 Marca 2008, 19:10 ]
\(\displaystyle{ d ^{2}=x ^{2}+4r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2}=x ^{2}+100}\)
\(\displaystyle{ d=2c+x-2r}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} =(x+5) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2}=x ^{2}+10x+25}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+10x+25=x ^{2}+100}\)
\(\displaystyle{ x=7,5}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} (a+c)h}\)
\(\displaystyle{ P=(2c+x)r}\)
podstawiasz dane i gotowe
[ Dodano: 7 Marca 2008, 19:56 ]
całe zadanie 2 na zdjęciu
[ Dodano: 7 Marca 2008, 20:39 ]
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b2793d5cfe9ab2cf][/url]