pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
pole równoległoboku
Oblicz pole równoległoboku o przekątnych długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oraz obwodzie \(\displaystyle{ p}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
pole równoległoboku
\(\displaystyle{ 2x+2y=p}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=(\frac{1}{2}a)^2+(\frac{1}{2}b)^{2}-2{\cdot}\frac{1}{4}abcos(180^{o}-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=(\frac{1}{2}a)^2+(\frac{1}{2}b)^{2}-2{\cdot}\frac{1}{4}abcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}absin\alpha}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=(\frac{1}{2}a)^2+(\frac{1}{2}b)^{2}-2{\cdot}\frac{1}{4}abcos(180^{o}-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=(\frac{1}{2}a)^2+(\frac{1}{2}b)^{2}-2{\cdot}\frac{1}{4}abcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}absin\alpha}\)