Trapez równoramienny opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kondziu007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2008, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LZ
Podziękował: 1 raz

Trapez równoramienny opisany na okręgu

Post autor: Kondziu007 »

Trapez równoramienny opisany na okręgu o promieniu 2 cm, ma obwód 20 cm .Oblicz pole tego trapezu.

będzie miał wysokość 4 ,ale co dalej... ktoś mi podpowie jak za pomocą jednej zmiennej uzależnić górną i dolna podstawę trapezu :>?Wtedy będę miał układ równań z obwodem i z twierdzeniem pitagorasa
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Trapez równoramienny opisany na okręgu

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ a+b+2c=20}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\) - bo trapez jest opisany na okregu
\(\displaystyle{ 4c=20 \ \ c=5}\)

\(\displaystyle{ a+b=10}\)
Kondziu007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2008, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LZ
Podziękował: 1 raz

Trapez równoramienny opisany na okręgu

Post autor: Kondziu007 »

Bóg zapłać zapomniałem o tej własności


Pole = 20
ODPOWIEDZ