Dany jest okrąg o równaniu : \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2}+2y-3=0}\). Napisz równanie prostych stycznych do tego okręgu i równoległych do prostej \(\displaystyle{ y= \sqrt{2}x}\)
No i tak : moim zdaniem S(0,1) r = 2,
Współczynnik prostych a = \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Tylko jak to dalej ugryźć ?
Równanie okręgu i styczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Równanie okręgu i styczna.
\(\displaystyle{ y= \sqrt{2}x +b x^2+(y+1)^2=4\\
x^2+ (\sqrt{2}x+1+b)^2= 4}\)
Wyznacz b i podstaw do 1. równania.
x^2+ (\sqrt{2}x+1+b)^2= 4}\)
Wyznacz b i podstaw do 1. równania.