Trójkąt równoramienny
Trójkąt równoramienny
Oblicz długość boków trójkąta równoramiennego o polu 25 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ cm^{2}}\) i kącie 45 stopni między ramionami.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Trójkąt równoramienny
a - długość ramion,
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a^2sin45^0 \\ 25\sqrt2= \frac{1}{2}a^2 \frac{\sqrt2}{2} \\ a^2=100 \\ a=10}\)
Z tw. cosinusów łatwo policzyć długość podstawy.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a^2sin45^0 \\ 25\sqrt2= \frac{1}{2}a^2 \frac{\sqrt2}{2} \\ a^2=100 \\ a=10}\)
Z tw. cosinusów łatwo policzyć długość podstawy.