Zadanko, z którym mimo wysiłku umysłowego nie mogłem sobie poradzic. (poziom: gimnazjum)
Rysunek obok przedstawia kwadrat o boku długości a + b, podzielony na cztery jednakowe trójkąty i kwadrat. Korzystając z tego rysunku, uzasadnij twierdzenie Pitagorasa.
Wskazówka: Przedstaw pole dużego kwadratu na dwa sposoby: jako pole kwadratu o boku a + b oraz jako sumę pól figur, na które podzielony jest kwadrat.
Z powodu iż nie mam 10 postów nie mogę wysyłac linków.
Jeżeli nie, którzy z was będą chętni pomóc złóżcie link w całośc
img165.imageshack.
us/img165/9655/beztytuulr7.jpg
pozdrawiam
Kwadrat w kwadracie
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Kwadrat w kwadracie
\(\displaystyle{ P=(a+b)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=4* \frac{1}{2}ab + c^{2}}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{2}=2ab+c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2ab+b^{2}=2ab+c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=4* \frac{1}{2}ab + c^{2}}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{2}=2ab+c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2ab+b^{2}=2ab+c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)