Stosunek pól
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Stosunek pól
\(\displaystyle{ P_{8}=8* \frac{1}{2} r^{2}*sin( \frac{360^\circ}{8})}\)
\(\displaystyle{ P_{8} = 4r^{2}*sin45^\circ= 2 \sqrt{2} r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{4}= \frac{2r*2r}{2} = 2r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{8}}{P_{4}} = \frac{2 \sqrt{2} r^{2}}{2r^{2}} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{8} = 4r^{2}*sin45^\circ= 2 \sqrt{2} r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{4}= \frac{2r*2r}{2} = 2r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{8}}{P_{4}} = \frac{2 \sqrt{2} r^{2}}{2r^{2}} = \sqrt{2}}\)