promienie kół stycznych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rosoladm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

promienie kół stycznych

Post autor: rosoladm »

a wiec mam takie cos :] a raczej takie zadanie jestem dobry z matmy ale tutaj nie mam koncepcji na rozwiazanie nie interesuje mnie wynik tylko opis zadania :] Gdy promien wiekszego kola wynosi 12 jaki jest promien mniejszych kol ... one sa styczne ze soba i sa o rownym promieniu
Ostatnio zmieniony 3 mar 2008, o 17:38 przez rosoladm, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

promienie kół stycznych

Post autor: wb »

A ile jest tych mniejszych kół?
rosoladm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

promienie kół stycznych

Post autor: rosoladm »

o jej zapomnialem napisac 4 niestety nie moge dac linka :/
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

promienie kół stycznych

Post autor: wb »

Środki kół mniejszych tworzą kwadrat o boku 2r (r - szukany promień mniejszego koła).
Przekątna tego kwadratu ma długość \(\displaystyle{ 2 (12-r)}\)

Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2r)^2+(2r)^2=(2 (12-r))^2}\)
można obliczyć r.
rosoladm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

promienie kół stycznych

Post autor: rosoladm »

ooo dzieki juz sie biore za robienie

[ Dodano: 3 Marca 2008, 17:58 ]
wyszlo mi 144=6x2+48x ale ze nie potrafie rownan kwadratowych i normalnych rozwiazywac- jestem 3 klasa gimnazjum prosilbym o pomoc - jesli zrobilem jakis blad tez prosze o poprawe

[ Dodano: 3 Marca 2008, 18:01 ]
liczylem bez 2 poniewaz wedlog mnie bedzie (12-2r)kwadrat=(2r)kwadrat + (2r)kwadrat
ODPOWIEDZ