Boki równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Madridista1902
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie

Boki równoległoboku

Post autor: Madridista1902 »

Obwód równoległoboku wynosi 90 cm, a kąt ostry ma miarę 60 stopni. Przekątna równoległoboku dzieli kąt rozwarty w stosunku 1:3. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
Serdecznie proszę o pomoc. Zadanie jest mi bardzo potrzebne.
Pozdrawiam, Madridista
cola197
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lut 2008, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

Boki równoległoboku

Post autor: cola197 »

trzeba sobie zrobic rysunek i powstana Ci dwa trojakty o miarach 30,60,90. jeden bok ozacz litera "a", a podsawe litera "b".z zaleznosci w trojkacie o miarze 30,60,90 wyjdzie ze b=2a..
90cm=2a+2b
2b=2*2a=4a
90cm=4a+2a
90cm=6a /6
a=15
b=30
ODPOWIEDZ