Oblicz długośc podstawy trójkąta
- AgnieszkaP
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz długośc podstawy trójkąta
Ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. Suma długości promieni okręgu wpisanego w ten trójkąt i okręgu opisanego na tym trójkącie jest równa 11. Oblicz długość podstawy trójkąta.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Oblicz długośc podstawy trójkąta
\(\displaystyle{ b=2a}\)
\(\displaystyle{ R+r=11}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{4a^{3}}{P}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}=\frac{P}{5a}}\)
z herona:
\(\displaystyle{ P=3\sqrt{20}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4a^{3}}{P}+\frac{P}{5a}=11}\)
wstawiasz i wyliczasz a...
\(\displaystyle{ R+r=11}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{4a^{3}}{P}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}=\frac{P}{5a}}\)
z herona:
\(\displaystyle{ P=3\sqrt{20}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4a^{3}}{P}+\frac{P}{5a}=11}\)
wstawiasz i wyliczasz a...