dziesięciokąt wypukły
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 31 razy
dziesięciokąt wypukły
czy istnieje dziesięciokąt wypukły, który ma 4 kąty proste? uzasadnij
Ostatnio zmieniony 1 mar 2008, o 17:06 przez alimak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
dziesięciokąt wypukły
Suma miar kątów wewnętrznych w dziewięciokącie wypukłym wynosi:
\(\displaystyle{ 7 180=1260}\)
Niech a,b,c,d,e oznaczają miary kątów tej figury. Jeśli dziewięcioką ma mieć 4 kąty proste to:
\(\displaystyle{ 4 90+a+b+c+d+e=1260}\)
\(\displaystyle{ a+b+c+d+e=900}\)
Wielokąt jest wypukły, czyli ma wszystkie kąty mniejsze od 180,a tutaj któryś z kątów a,..,e miałby ponad 180 stopni zatem nie istnieje dziewięciokąt mający 4 kąty proste.
\(\displaystyle{ 7 180=1260}\)
Niech a,b,c,d,e oznaczają miary kątów tej figury. Jeśli dziewięcioką ma mieć 4 kąty proste to:
\(\displaystyle{ 4 90+a+b+c+d+e=1260}\)
\(\displaystyle{ a+b+c+d+e=900}\)
Wielokąt jest wypukły, czyli ma wszystkie kąty mniejsze od 180,a tutaj któryś z kątów a,..,e miałby ponad 180 stopni zatem nie istnieje dziewięciokąt mający 4 kąty proste.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
dziesięciokąt wypukły
no to tą samą metodą:
suma miar sześciu kątów niedziewiędziesięciostopniowych =1080
w takim razie w najbardziej sprzyjającej sytuacji wszystkie mają 180 stopni
a więc nie istnieje taki 10-kąt wypukły
suma miar sześciu kątów niedziewiędziesięciostopniowych =1080
w takim razie w najbardziej sprzyjającej sytuacji wszystkie mają 180 stopni
a więc nie istnieje taki 10-kąt wypukły