trapezq

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tuskata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sie 2007, o 00:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 3 razy

trapezq

Post autor: tuskata »

dłuższa przekątna trapezu prostokątnego zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego trapezu i tworzy z krótszym ramieniem kąt o mierze 60> Oblicz pole i obówd tego trapezu jesli dłuższe ramie trapezu ma dł.10 cm.
koreczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 lis 2006, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

trapezq

Post autor: koreczek »

według moich obliczeń pole trapezu wynosi \(\displaystyle{ \frac{125 \sqrt{3} }{2}}\)
a obwód \(\displaystyle{ 5(7+ \sqrt{3})}\)

[ Dodano: 29 Lutego 2008, 08:23 ]
zadanie jest stosunkowo proste. oznaczyła sobie wierzchołki trapezu jak o ABCD . kąty proste przy wierzchołkach A i D a dłuższa przekątna to BD. z warunków zadania wynika, że < ADB=60,
ODPOWIEDZ