Przekatna kwadratu i obwód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
himen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 5 razy

Przekatna kwadratu i obwód

Post autor: himen »

Przekątna kwadratu jest o 2 cm dłuższa od jego boku. Jaki ma obwód ten kwadrat?

Prosze o pomoc oczywiście wynagrodze +
Hallena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Oz
Pomógł: 51 razy

Przekatna kwadratu i obwód

Post autor: Hallena »

\(\displaystyle{ 2a^{2}=(a+2)^{2}}\)
\(\displaystyle{ Obw=4a}\)
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Przekatna kwadratu i obwód

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=a+2}\)
\(\displaystyle{ a=2(\sqrt{2}+1)}\)

\(\displaystyle{ O=4a}\)
himen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 5 razy

Przekatna kwadratu i obwód

Post autor: himen »

Coś mi nie pasuje... bo w książce mam wynik \(\displaystyle{ 8( \sqrt{2} + 1) cm}\)
Moglibyście mi wyjaśnić czemu wam wyszedł inny wynik ? Najlepiej krok po kroku
Z góry thx


edit: sorki wszystko jasne:P:P
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, o 20:23 przez himen, łącznie zmieniany 1 raz.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Przekatna kwadratu i obwód

Post autor: JankoS »

himen pisze:Moglibyście mi wyjaśnić czemu wam wyszedł inny wynik ?
Przecież Kolega escargot to napisał, trzeba tylko pomnożyć.
ODPOWIEDZ