Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamiloski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2008, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikąd
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego...

Post autor: kamiloski »

Proszę o rozwiązanie tego zadania. Na pewno jest to banalne zadanie ale ja z matmy jestem zielony, więc dla mnie każde zadanie jest trudne:P. Z góry dzięki za pomoc

Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego, którego przekątna długości p tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\).
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego...

Post autor: Szemek »


\(\displaystyle{ \frac{h}{p}=\sin \\
h=p\sin \\
\frac{|AF|}{p}=\cos \\
|AF|=p\cos \\
P=|AF| h \\
P=p^2\sin \cos }\)
kakerek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego...

Post autor: kakerek »

A mam takie pytanie , bo trzeba obliczyc pole powierzchni trapezu , wiec nie powinno byc

P = a+b/2 * h ?

To wtedy bedzie :

P = a+b *2psin(alpha)

Czy sie myle ?
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego...

Post autor: s-e-b »

Nie mylisz się ale zauważ, że AF * h także daje pole. Gdybyś odciął trójkąt FBC i przystawił przeciwprostokątną BC do odcinka AD otrzymałbyś prostokąt. Jego boki byłyby równe AF i FC.
ODPOWIEDZ