Pole trójkąta + okrąg opisany
- dyzzio
- Użytkownik
- Posty: 265
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 186 razy
Pole trójkąta + okrąg opisany
Oblicz pole trójkąta o katach\(\displaystyle{ \alpha, \beta}\)i promieniu R okręgu opisanego na tym trójkącie.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Pole trójkąta + okrąg opisany
\(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ a=2R \sin }\)
\(\displaystyle{ b=2R \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ c=2R \sin (\pi -\alpha-\beta)}\)
z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ a=2R \sin }\)
\(\displaystyle{ b=2R \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ c=2R \sin (\pi -\alpha-\beta)}\)