Prosze o pomoc nad zadaniem.
Kwadrat i sześciokąt foremny mają równe pola. Ile razy dłuższy jest bok kwadratu od boku sześciokąta ? Myślalem nad tym żeby wyliczyc pole trójkata ze wzoru P = 6 razy a 2 3 przez 4 . Jakby ktoś wiedział jak to zrobić to prosze o pomoc. Z góry dziękuje.
Wielokąty foremne
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Wielokąty foremne
Pole 6kta \(\displaystyle{ P=\frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}}\)
a kwadr \(\displaystyle{ P=b^2}\) cyzli
\(\displaystyle{ \frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}=b^2}\)
\(\displaystyle{ b=\sqrt{\frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}}}\)
a kwadr \(\displaystyle{ P=b^2}\) cyzli
\(\displaystyle{ \frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}=b^2}\)
\(\displaystyle{ b=\sqrt{\frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}}}\)