cięciwy w kole
cięciwy w kole
x, z i y to trzy równoległe i równoodległe od siebie cięciwy pewnego półokręgu wynoszą odpowiednio 20 , 16 i 8. jaki jest promień okręgu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
cięciwy w kole
\(\displaystyle{ b}\) - odległość najdłuższej cięciwy od średnicy równoległej do cięciw
\(\displaystyle{ a}\) - odległość między cięciwami
\(\displaystyle{ r}\) - promień
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^{2}+ 10^{2} = r^{2} \\ (b+a)^{2}+ 8^{2} = r^{2} \\ ( b+2a)^{2}+ 4^{2}= r^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = \sqrt{6} \\ b = \frac{5}{2} \sqrt{6} \\ r = \frac{5}{2} \sqrt{22} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a}\) - odległość między cięciwami
\(\displaystyle{ r}\) - promień
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^{2}+ 10^{2} = r^{2} \\ (b+a)^{2}+ 8^{2} = r^{2} \\ ( b+2a)^{2}+ 4^{2}= r^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = \sqrt{6} \\ b = \frac{5}{2} \sqrt{6} \\ r = \frac{5}{2} \sqrt{22} \end{cases}}\)