dane są dwa koła o różnych promieniach. Skonstruuj koło, którego pole jest sumą pól danych kół.
Wie ktoś może jak to zrobić ? Ja asem z tego typu zadań nie jestem - a potrzebuje go do szkoły
z góry dzięki
skonstruuj koło
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
skonstruuj koło
\(\displaystyle{ r_1, r_2}\) - dwa promienie, które masz. Ma być:
\(\displaystyle{ \pi r_1^2 + \pi r_2^2 = \pi r_3^2 \\
r_3^2=r_1^2 + r_2^2}\)
Zatem promień szukanego okręgu to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o bokach równych tym dwóm promieniom.
\(\displaystyle{ \pi r_1^2 + \pi r_2^2 = \pi r_3^2 \\
r_3^2=r_1^2 + r_2^2}\)
Zatem promień szukanego okręgu to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o bokach równych tym dwóm promieniom.