Zadanie z gimnazjum o walcu
Zadanie z gimnazjum o walcu
Witam.
Ja jestem cienka z matmy więc rozwiązanie zadania o które prosze bedzie dla Was pewnie pestką. Na początku mówię, że jest to zadanie z gimnazjalnego podrecznika.
Oblicz objętość walaca gdy r=10 a P=200 pi
Z góry dziekuje za pomoc
Ja jestem cienka z matmy więc rozwiązanie zadania o które prosze bedzie dla Was pewnie pestką. Na początku mówię, że jest to zadanie z gimnazjalnego podrecznika.
Oblicz objętość walaca gdy r=10 a P=200 pi
Z góry dziekuje za pomoc
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Zadanie z gimnazjum o walcu
ale jakie to jest P=200 Π czy jest to:
a)pole podtawy ?
b)pole boku ?
c)pole calkowite ?
ale chyba jest to pole boku stąd \(\displaystyle{ P_b=2\pi*r*h}\) po podstawieniu wychodzi że h=10 a teraz podtawiasz do wzoru na objętość \(\displaystyle{ V=\pi*r^2*h}\) czyli V=1000 Π
a)pole podtawy ?
b)pole boku ?
c)pole calkowite ?
ale chyba jest to pole boku stąd \(\displaystyle{ P_b=2\pi*r*h}\) po podstawieniu wychodzi że h=10 a teraz podtawiasz do wzoru na objętość \(\displaystyle{ V=\pi*r^2*h}\) czyli V=1000 Π
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Zadanie z gimnazjum o walcu
To dziwne :/ bo jesli to jest pole calkowite to wychodzi że h=0 co jest raczej nie możliwe jesli juz masz obliczyć tą objętośc może źle promień przepisałaś ??
Zadanie z gimnazjum o walcu
Dzieki ze chociaz potwierdziłeś ze cos nie tak z tym zadaniem. Mamy taką babke od matematyki co zadania wymysla na poczekaniu i nie sprawdza czy wszystko się będzie zgadzać.
Zadanie z gimnazjum o walcu
Kończe gimnazjum nr 4. Uczy mnie Kowalczyk:),a mieszkam za Teatrem Dzieci Załębia. A TY?? Jakie liceum??:)