długosci boków rownoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
waclaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

długosci boków rownoległoboku

Post autor: waclaw »

Obwód równoległoboku wynosi 96 cm a stosunek długosc wysokosci równoległobioku jest rowny 5:7. Oblicz długosci boków rownoległoboku
Hallena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Oz
Pomógł: 51 razy

długosci boków rownoległoboku

Post autor: Hallena »

Tym równoległobokiem może być prostokąt więc krótszy bok ma długość 5x dłuższy zaś 7x zatem
2*5x+2*7x=96
krótszy bok ma długość 20 zaś dłuzszy 28 cm
waclaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

długosci boków rownoległoboku

Post autor: waclaw »

dzieki
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

długosci boków rownoległoboku

Post autor: Wasilewski »

Zadanie można też rozwiązać bez założenia, że równoległobok jest prostokątem, korzystając z tego, że pole równoległoboku, to długość podstawy razy długość wysokości opuszczonej na nią:
a*7x = (48-a)*5x
7a = 240 - 5a
12a = 240
a = 20
b = 48 - 20 = 28
ODPOWIEDZ