pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
pole trapezu
Ju? raz dzi? odpowiada?am na to zadanie a gdzie mój post si? podzia? to nie wiem.
\(\displaystyle{ \frac{h}{d}=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ h=d{\cdot}sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ d^{2}=x^{2}+h^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}-d^{2}sin^{2}\alpha=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}(1-sin^{2}\alpha)=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ dcos\alpha=x}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=2x}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{d^{2}2sin{\alpha}cos\alpha}{2}}\)
no i co z tym Tex'em?
\(\displaystyle{ \frac{h}{d}=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ h=d{\cdot}sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ d^{2}=x^{2}+h^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}-d^{2}sin^{2}\alpha=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ d^{2}(1-sin^{2}\alpha)=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ dcos\alpha=x}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=2x}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{d^{2}2sin{\alpha}cos\alpha}{2}}\)
no i co z tym Tex'em?