okrąg wpisany i opisany na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 21:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
okrąg wpisany i opisany na trójkącie
Wykaż że w trójkącie prostokątnym suma długości obu przyprostokątnych jest równa sumie długości średnic okręgów wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
okrąg wpisany i opisany na trójkącie
sądzę że ten rysunek wyjaśnia wszystko
suma dł przyprostokątnych to jak widać 2x+y+z
dł śr. wpisanego=2x
dł śr opisanego=przeciwprostokątnej=y+z
korzystam tylko z tw. o prostych stycznych do okręgu czy jakoś tak