Dany jest prostokąt ABCD, który podzielono na trójkąty. Ile wynosi pole HBC przedstawionego na rysunku jesli pole AGD jest rowne \(\displaystyle{ 4cm ^2, pole GHF jest równe \(\displaystyle{ 13cm ^2}\), pole DGF jest równe \(\displaystyle{ 6 cm ^2}\), a pole FHC wynosi \(\displaystyle{ 17cm ^2}\).
Ryunek do zadania
Jak to rozwiazac? myśle nad tym i nie moge wymyślic
Punisher}\)
Wiele figur w 1 figurze
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 5 razy
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Wiele figur w 1 figurze
Suma pól trójkątów AGD, GFH i HBC jest równa sumie pól trójkątów DFG i FHC, bo obie sumy są równe połowie pola prostokąta. \(\displaystyle{ P _{HBC}=P _{DFG} + P _{FHC} - (P _{AGD}+P _ {GFH}=6 cm^{2}}\). Wydaje mi się raczej oczywiste, czemu sumy odpowiednich pól są równe połowe pola prostokąta, ale jeśli tego wymagasz mogę to napisać.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Wiele figur w 1 figurze
Suma pól trójkątów AGD, GFH i HBC jest równa sumie pól trójkątów DFG i FHC, bo obie sumy są równe połowie pola prostokąta. \(\displaystyle{ P _{HBC}=P _{DFG} + P _{FHC} - (P _{AGD}+P _ {GFH})=6 cm^{2}}\). Wydaje mi się raczej oczywiste, czemu sumy odpowiednich pól są równe połowe pola prostokąta, ale jeśli tego wymagasz mogę to napisać.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2008, o 13:38 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Wiele figur w 1 figurze
o widze nowy uczony znalazl sie na matematyka.pl To jest twierdzenie wymyslone przez ciebie?Swistak pisze:Suma pól trójkątów AGD, GFH i HBC jest równa sumie pól trójkątów DFG i FHC, bo obie sumy są równe połowie pola prostokąta.
bo moim zdaniem wywnioskowales sobie( tak jak ja;]) ze trojkat HBC rowny jest 6, i ni stad ni zowad wytrzasnales to twierdzenie "obie sumy są równe połowie pola prostokąta"
Moim zdaniem powinno byc takie oto rownanie:
dolne trojkaty=gornym trojkatom.
\(\displaystyle{ 4+13+x=6+17\\x=6}\) xD
rownanie wzielo sie stad ,ze pola trojkatow ktorych podstawa lezy na jedym boku prostokata
sa rowne polom(?) trojkatow ktorych podstawa lezy na przeciwnym boku prostokata
ps. nie dubluj
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy