Ilość obrotów w czasie godziny, minuty, sekundy.
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 72 razy
Ilość obrotów w czasie godziny, minuty, sekundy.
Średnica koła samochodu marki Toyota Mamry wynosi około 64 cm. Ile obrotów na godzinę wykonują koła tego samochodu, gdy jedzie on z prędkością 60 km/h ? Ile obrotów na minutę ? Ile obrotów na sekundę ? Przyjmij pi – 3,14. Wynik zaokrąglij do jedności.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Ilość obrotów w czasie godziny, minuty, sekundy.
l-obwód koła
r-promień koła
d-średnica koła
\(\displaystyle{ r=\frac{d}{2}=32}\)
\(\displaystyle{ l=2\pi r=2 3,14 32=200,96 cm=2,0096m=0,0020096km}\). Liczba obrotów koła równa jest stosunkowi przejechanej drogi do obwodu koła. Przez godzinę samochód przejeżdża 60 km, a wiec koło wykonało \(\displaystyle{ \frac{60}{0,0020096} 29857}\). W ciągu minuty koło wykonało 60 razy mniej obrotów, a w ciągu sekundy 3600 razy mniej obrotów, więc to będzie kolejno 498 i 8 obrotów. Wyniki są zaokrąglone do jedności dlatego nie są to dokładnie 60 razy mniejsze wartości.
r-promień koła
d-średnica koła
\(\displaystyle{ r=\frac{d}{2}=32}\)
\(\displaystyle{ l=2\pi r=2 3,14 32=200,96 cm=2,0096m=0,0020096km}\). Liczba obrotów koła równa jest stosunkowi przejechanej drogi do obwodu koła. Przez godzinę samochód przejeżdża 60 km, a wiec koło wykonało \(\displaystyle{ \frac{60}{0,0020096} 29857}\). W ciągu minuty koło wykonało 60 razy mniej obrotów, a w ciągu sekundy 3600 razy mniej obrotów, więc to będzie kolejno 498 i 8 obrotów. Wyniki są zaokrąglone do jedności dlatego nie są to dokładnie 60 razy mniejsze wartości.