Oblicz długośc boku rombu o przekątnych długości 10 i 6.
Proszę o pomoc przy tym zadaniu. Pozdrawiam
Obliczanie długości boku rombu
Obliczanie długości boku rombu
Ostatnio zmieniony 4 mar 2008, o 14:35 przez anma14, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Obliczanie długości boku rombu
Jak wiadomo z własności rombu, jego przekątne przecinają się w połowie.
Więc łatwo policzyć z Twierdzenia Pitagorasa bok:
\(\displaystyle{ a=}\) bok
\(\displaystyle{ 5^{2} + 3^{2} = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 25+9=a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{34}}\)
Proszę o wciśnięcie "Pomógł"
Więc łatwo policzyć z Twierdzenia Pitagorasa bok:
\(\displaystyle{ a=}\) bok
\(\displaystyle{ 5^{2} + 3^{2} = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 25+9=a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{34}}\)
Proszę o wciśnięcie "Pomógł"