1.Krotsza podstawa trapezu ma dlugosc 4 cm, a jego wysokosc jest rowna 3 cm. Kąty przy dluzszej podstawie maja miary 60 stopni i 30 stopni. Oblicz:
a) dlugosc drugiej podstawy
b) pole trapezu
c) dlugosc przekatnych trapezu.
bardzo prosze o pomoc jesli to mozliwe
zadanie z trapezem
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: działdowo
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
zadanie z trapezem
nie bede tu robil rysunku ale mysle ze domyslisz sie ;
dlugosc dluzszej podstawy =4+x+y
tg 60 =3 x x= sqrt(3)
tg30 = 3/y y=3sqrt(3)
no wiec dłuzsza podstawa bedzie wynosic =4+4sqrt(3)=4(1+sqrt(3))
mysle ze z polem nie bedziesz mial problemow
sory za ta pisownie ale jestem nowy i nie ogarniam tych znakow
a z tymi przekatnymi to tez mozesz bardzo prosto zrobic poniewaz przekatne dziela katy wewnetrzne na połowę to mozesz obliczyc trzeci kat jednego z trojkatow na ktore przekatne podziela trapez zwiazac jakas funkcja trygonometryczna podstawe z przekatna i wyliczyc ;]
dlugosc dluzszej podstawy =4+x+y
tg 60 =3 x x= sqrt(3)
tg30 = 3/y y=3sqrt(3)
no wiec dłuzsza podstawa bedzie wynosic =4+4sqrt(3)=4(1+sqrt(3))
mysle ze z polem nie bedziesz mial problemow
sory za ta pisownie ale jestem nowy i nie ogarniam tych znakow
a z tymi przekatnymi to tez mozesz bardzo prosto zrobic poniewaz przekatne dziela katy wewnetrzne na połowę to mozesz obliczyc trzeci kat jednego z trojkatow na ktore przekatne podziela trapez zwiazac jakas funkcja trygonometryczna podstawe z przekatna i wyliczyc ;]