trapez postokątny(dł.boków i tg kąta)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tolek102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2008, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

trapez postokątny(dł.boków i tg kąta)

Post autor: tolek102 »

mam takie zadanie
Na kole opisano trapez prostokątny ABCD(AB prostopadłe do AD), którego podstawy mają długość AB=12, CD=6. Oblicz długość ramion trapezu ABCD oraz tangęs kąta ostego trapezu.

wyszło mi że AD=8, BC=10 a tg kąta ostrego wyszedł chyba niemozliwy bo \(\displaystyle{ \frac{8}{6}}\)
wie ktoś jak to rozwiązać zeby wszystko dobrze wyszło?
milaR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 19 razy

trapez postokątny(dł.boków i tg kąta)

Post autor: milaR »

a gdzie widzisz problem???
Moim zdanie odpowiedzi są poprawne .

[ Dodano: 18 Lutego 2008, 16:57 ]
tangens ma zbiór wartości równy R. Tyko sinus i cosinus musi być z przedziału od -1 do 1
tolek102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 lut 2008, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

trapez postokątny(dł.boków i tg kąta)

Post autor: tolek102 »

milaR pisze:tangens ma zbiór wartości równy R. Tyko sinus i cosinus musi być z przedziału od -1 do 1
dobrze wiedzieć
dzięki
ODPOWIEDZ