Pole trapezu
- zaba555
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Pole trapezu
W trapezie ABCD o podstawiach AB i CD przekątna AC zawiera sie w dwusiecznej BAD i ma długośc 12 cm, a ponadto kąt BAC jest równy 30 st. i |BC| = 10. Oblicz pole trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 16 lut 2008, o 09:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: daleka
- Podziękował: 1 raz
Pole trapezu
\(\displaystyle{ \sin30 = \frac{h}{12}}\)
h=6
h - wysokość
\(\displaystyle{ \cos30=\frac{x}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 10^{2}=h^{2}+y^{2}}\) z tego obliczasz y
y=8
\(\displaystyle{ |AB|=x+y}\)
\(\displaystyle{ |CD|=|AB| -2y}\)z tego masz dwie podstawy podstawiasz do wzoru na pole i powinło ci wyjść \(\displaystyle{ P=36\sqrt{3}}\)
h=6
h - wysokość
\(\displaystyle{ \cos30=\frac{x}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 10^{2}=h^{2}+y^{2}}\) z tego obliczasz y
y=8
\(\displaystyle{ |AB|=x+y}\)
\(\displaystyle{ |CD|=|AB| -2y}\)z tego masz dwie podstawy podstawiasz do wzoru na pole i powinło ci wyjść \(\displaystyle{ P=36\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Pole trapezu
Trochę liczenia tu jest - fakt. Grunt to dobry rysunek. Zrobiłem zdjęcie:
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 18:41 ]
Zacznij od wyznaczenia h z sin30stopni
Znając h i c z twierdzenia Pitagorasa obliczysz f.
Z ctg60stopni oblicz e.
Znowu Pitagoras będzie pomocny by obliczyć b, ale będzie on tylko częścią jednej z przyprostokątnych(e+b)
Do obliczenia pola podstawisz za a=b+e+f
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 18:45 ]
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 18:41 ]
Zacznij od wyznaczenia h z sin30stopni
Znając h i c z twierdzenia Pitagorasa obliczysz f.
Z ctg60stopni oblicz e.
Znowu Pitagoras będzie pomocny by obliczyć b, ale będzie on tylko częścią jednej z przyprostokątnych(e+b)
Do obliczenia pola podstawisz za a=b+e+f
[ Dodano: 16 Lutego 2008, 18:45 ]
Założyłaś, że to trapez równoramienny, a wzadaniu nie ma takiej informacji.margolcia pisze: \(\displaystyle{ |CD|=|AB| -2y}\)z tego masz dwie podstawy podstawiasz do wzoru na pole i powinło ci wyjść \(\displaystyle{ P=36\sqrt{3}}\)