(5 z 5) Okno ;)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ignus64
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 lut 2008, o 09:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

(5 z 5) Okno ;)

Post autor: Ignus64 »

Taki mały problem z zadaniem mam byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu i zrozumieniu tego zadania.


Oto one:


Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze półkolem. Jaka powinna być podstawa prostokąta, żeby przy obwodzie okna wynoszącym 2m powierzchnia okna była największa?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

(5 z 5) Okno ;)

Post autor: kolanko »

Na dole dajesz sobie x, obwod polkola bedziesz mial \(\displaystyle{ 2 \pi \codt \frac{1}{2}x = \pi x}\), bok masz \(\displaystyle{ \frac{20- \pi x -x}{2}}\) zapisujesz z tych wartosci pole i bedziesz mial trojmian kwadratowy, Ekstremum tej funkcji to Twoja odpowiedz. powodzenia
ODPOWIEDZ