stosunek pół kół

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

stosunek pół kół

Post autor: jackow005 »

Witam,

proszę o pomoc w takim zadaniu:

W kąt o mierze \(\displaystyle{ \2 }\) wpisano\(\displaystyle{ 2}\) koła styczne zewnętrznie. Oblicz stosunek pól kół w zależności od \(\displaystyle{ \alpha}\).
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, o 14:23 przez jackow005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

stosunek pół kół

Post autor: Mortify »

Przyda sie rysunek
... 5/kola.JPG

\(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2} = \frac{R-r}{R+r}}\)
\(\displaystyle{ (R+r)sin \frac{\alpha}{2} = R-r}\)
\(\displaystyle{ r(1+sin \frac{\alpha}{2})=R(1-sin \frac{\alpha}{2})}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = \frac{\pi R^{2}}{\pi r^{2}} = \frac{R^{2}}{r^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{R}{r} = \frac{1+sin \frac{\alpha}{2}}{1-sin \frac{\alpha}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}}=(\frac{1+sin \frac{\alpha}{2}}{1-sin \frac{\alpha}{2}})^{2}}\)
juz dalej sobie poprzeksztalcasz ale moim zdaniem moze tak zostać
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, o 19:41 przez Mortify, łącznie zmieniany 1 raz.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

stosunek pół kół

Post autor: jackow005 »

a możesz napisać jak dalej przekształcić? z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

stosunek pół kół

Post autor: Mortify »

myślę, że może tak zostać, gdyż to jest ładna postać, gdyż po paru przekształceniach nic ładnego nie wychodzi
ODPOWIEDZ