Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
chillout89
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewszad
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: chillout89 »
Czworokąt ABCD wpisany jest w koło oraz wiadomo, że AB=3, BC=7, CD=4 i kat ABC=60stopni.
Oblicz długość boku AD.
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
Z tw. cosinusów w trójkącie ABC oblicz, AC, a nastepnie też z tw. cosinusów ale w trójkącie ADC oblicz AD.
-
chillout89
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewszad
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: chillout89 »
Niestety brakuje kąta i nie jest to takie proste:(
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
W którym trójkącie brakuje kąta?
W ABC kąt ABC ma 60 stopni, to w trójkącie ADC, jako, że czworokąt jest wpisany w okrąg, kąt ADC ma 120 stopni.