2 ramki z kawalka drutu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 16 paź 2006, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 9 razy
2 ramki z kawalka drutu
Z kawałka drutu od dł. \(\displaystyle{ 10}\) wykonano dwie ramki: jedną w kształcie kwadratu a drugą w kształcie trójkąta równobocznego. Suma pól ograniczonych przez te ramki wynosi \(\displaystyle{ 1 + \sqrt3}\). Oblicz długości boków kwadratu i trójkąta. Może ktoś mi w tym pomóc?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
2 ramki z kawalka drutu
trzeba dodac pola
a, b -boki odpowiednio kwadratu i trojkata
4a+3b= 10
pole kwadratu + pole trojkata === \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\)
ukladzik rownan , a>0, b>0 jako zalozenie
a, b -boki odpowiednio kwadratu i trojkata
4a+3b= 10
pole kwadratu + pole trojkata === \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\)
ukladzik rownan , a>0, b>0 jako zalozenie
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 16 paź 2006, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 9 razy
2 ramki z kawalka drutu
no probowalem wlasnie tak, ale jakies strasznie dziwne liczby mi wychodza ;/ moze ktos podac jakis wynik do porownania?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 16 paź 2006, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 9 razy
2 ramki z kawalka drutu
\(\displaystyle{ \begin{cases}4x+3y=10\\x^2 + \frac{y^2\sqrt3}{4} = 1+\sqrt3\end{cases}}\)
Z tego liczylem. Chyba dobre wzory?
Z tego liczylem. Chyba dobre wzory?