1. Wysokość trójkąta równoramiennego (poprowadzona do podstawy) jest 5 razy krótsza od ramienia. Oblicz stosunek długości podstawy do długości ramienia.
(Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jak się stosunek liczy, bo mam z tym kłopoty).
2. Pole koła jest o p procent większe od pola wycinka tego koła wyznaczonego przez kąt alfa. Zapisz wzór, który pozwala obliczyć kąt alfa, gdy dane jest p.
[ma wyjsc alfa=36000/100+p jednak mi wychodzi alfa=36000/p i nie wiem co robię źle ]
2 zad
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysoka
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
2 zad
1.a- ramię
h-wysokość
x-długość podstawy
\(\displaystyle{ a=5h\\\\
h^2+\frac{1}{4}x^2=a^2\\\\
x^2=96h^2\\\\
x=h\sqrt{96}\\\\
\hbox{stosunek = }\frac{h\sqrt{96} }{5h}=\frac{4\sqrt{6} }{5}}\)
h-wysokość
x-długość podstawy
\(\displaystyle{ a=5h\\\\
h^2+\frac{1}{4}x^2=a^2\\\\
x^2=96h^2\\\\
x=h\sqrt{96}\\\\
\hbox{stosunek = }\frac{h\sqrt{96} }{5h}=\frac{4\sqrt{6} }{5}}\)